Vajon mitől ép a test? Körbenézve a világban leginkább azt tapasztalják az emberek, hogy ép testben épp, hogy élnek... Juvenalis római költő és szatírikus megjósolta, hogy Róma bukását polgárainak erkölcsi hanyatlása fogja okozni. Neki tulajdonítják az általában pontatlanul idézett mondást: "Ép testben ép lélek". Juvenalis így fogalmazott: Imádkozzunk azért, hogy ép lélek legyen ép testben. "Orandum est ut sit mens sana in corpore sano!" Jogosan aggódott a rómaiak életvitelének romlása, természetellenessé válása miatt.

 

A történelem azonban ismétli önmagát. Ma, a felnőtt lakosság egyre növekvő hányada kétségbeesett harcot vív önmagával. Sokan szeretnének aludni, de nem tudnak. Szeretnének karcsúak lenni, de elhíznak. Szeretnének jókedvűek, vidámak lenni, de nem képesek elszakadni egzisztenciális és egészségi állapotukból származó szorongásaiktól.

 

A baj az, hogy a tudomány sem tud segíteni. Főleg, ha az emberek a gyógyírt rossz helyen keresik. Pirulákat szednek azért, hogy jól tudjanak aludni, s gyakran azért is, hogy ébren maradjanak. Gyógyszert veszünk be, hogy megnyugodjunk, hogy semlegesítsük, elaltassuk természetes étvágyunkat. Ha mindehhez vesszük a környezetszennyezést, amely drámai tempóban rontja két elemi táplálékunk, a víz és a levegő összetételét, akkor nem hat túlzásnak állításunk: attól az emberi környezettől, amely évmilliók óta táplált bennünket, egyre gyorsabban távolodunk.

 

És ugyanígy távolodunk önmagunktól és a természetes életvitelünktől is. Nincs mozgás, ipari szemetet eszünk táplálék gyanánt. Egyre jogosabb Fallada kérdése: Mi lesz veled Emberke?

 

Mielőtt azonban jó rómaihoz méltóan a falnak támasztott kardunkba dőlnénk, hadd nyugtassak meg mindenkit. A döntés rajtunk áll. Mit kezdjünk a testünkkel ha nem olyan, mint amilyet szeretnénk? Mit csináljunk vele, hogyan gondozzuk?

 

Összegyűjtöttem azokat a tényeket, amelyeket - bár ismertek a szakemberek közt- mégis nagyon kevesen publikálnak. Hogy miért? Nem tudom... sok válasz lehetséges.

 

Ami biztos, hogy megküldöm Neked ezeket az anyagokat, ha tudni fogom, hogy hová küldjem. Töltsd ki ezt a néhány rubrikát és megtudhatod, mi módon változtathatod meg a jövőd.

 

Kezdhetjük?

 

Keresztnév *
 
Vezetéknév *
 
E-mail *
 
 
Elolvastam és elfogadom az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi Irányelvet.
 
Hozzájárulok marketing tartalmú emailek (hírlevelek) fogadásához
 
Szeretnék személyre szabott hirdetéseket fogadni a Facebookon és a Google-ben. (Remarketing hirdetések)